Succesvolle zakelijke relaties opbouwen—het Midden-Oosten

Volgens Hofstede scoren landen in het Midden-Oosten hoog op Onzekerheidsvermijding. Dit betekent dat men in deze landen een hoge waarde hecht aan het vermijden van onvoorspelbare situaties, vage gesprekken, en het onbekende. Om de angst veroorzaakt door onzekerheid te minimaliseren worden zeer strenge regels en richtlijnen ingevoerd. Culturen die hoog scoren op deze dimensie hebben doorgaans talrijke rituelen in gebruik voor alledaagse handelingen zoals thee drinken of het voorbereiden en eten van een maaltijd.

Voor de meeste mensen biedt het geloof een gestructureerde handleiding voor alledaags gedrag. De Islam speelt een uiterst belangrijke rol in het leven van de mensen, wat duidelijk blijkt uit de gangbare regels en rituelen in het Midden-Oosten. Het geloof heeft invloed op vrijwel alles, van gedrag en uiterlijk tot en met levensopvatting. De Islam is onderdeel van de morele, politieke, intellectuele, economische, en geestelijke ontwikkeling van elke gelovige.

Om bepaalde gedragscodes in het Midden-Oosten te begrijpen dient u zich vertrouwd te maken met de beginselen van het dominante geloof. De Islam wordt gepraktiseerd door meer dan 1,5 miljard mensen wereldwijd. Het woord islam betekent “vrede door overgave aan God”, en het woord “Moslim” betekent “iemand die zich overgeeft aan de wil van God”. Vijf keer per dag wordt door iedereen een formeel gebed opgezegd op vastgestelde tijdstippen. Gewoonlijk vinden deze plaats bij zonsopgang, op het midden van de dag, laat in de middag, bij zonsondergang, en laat in de avond. Bij het plannen van vergaderingen moet u ervan uitgaan dat uw gastheer hiervoor telkens 10-15 minuten de vergadering verlaat. U kunt de uren van het gebed voor elke dag vinden in de lokale krant.

Een algehele vastentijd kunt u verwachten tijdens de maand Ramadan, gedurende daglichturen, tot zonsondergang. Deze omvat een volledige onthouding van voedsel en drank, soms zelfs water. Kinderen, bejaarden, zwangere vrouwen, en zieken hoeven niet te vasten. De exacte dagen in elk jaar kunnen niet al te lang van te voren worden vastgesteld aangezien men de islamitische lunaire kalender moet volgen. Probeer te vermijden dat u uw gastheer overdag in vastentijd uitnodigt voor lunch, diner, of andere activiteiten waarbij voedsel moet worden genuttigd. Vrijdag is een rustdag, en de meeste afspraken moet u plannen op zondag–donderdag. Alcohol en varkensvlees zijn onwettig in de meeste landen van het Midden-Oosten en het is raadzaam deze substanties te vermijden tijdens uw bezoek.

Inzicht in de Islam is essentieel voor uw zakelijke activiteiten in het Midden-Oosten. Het is de sleutel tot succes bij relatievorming.

Volgens Hofstede betekent hoge onzekerheidsvermijding dat verandering niet makkelijk wordt geaccepteerd. Plotseling veranderende situaties zijn riskant omdat de gevolgen moeilijk zijn te voorspellen. Het nemen van risico’s en van gewaagde beslissingen is niet gebruikelijk in het Midden-Oosten. Dit is de reden waarom van oudsher alle zakelijke overeenkomsten en onderhandelingen veel tijd kosten, en een sterke vertrouwensband vereisen. Alleen door langdurige betrokkenheid kunt u aantonen dat u betrouwbaar en geloofwaardig bent. Potentiële bedrijfsactiviteiten worden zorgvuldig doordacht en onderzocht voordat er een zakendeal wordt gedaan of beslissing wordt genomen. Het leren kennen van uw gastheer kost tijd en u dient dit niet te overhaasten. Toon respect voor traditie en gewoonten, en u zult genieten van een hartelijk en gastvrij verblijf.

Ga aan de slag!

  • Bekijk een demonstratievideo.
  • Vraag een gratis proefversie aan voor 7 dagen . .
  • Zoek een kantoor van ons in uw buurt.

Start een videorondleiding

Take a video tour