Zakelijke relaties en het geven van geschenken-India

In India zijn interpersoonlijke relaties de basisbouwstenen van een succesvol bedrijf. Om een duurzame persoonlijke band tot stand te brengen is het raadzaam deel te nemen aan diners, festivals en andere sociale aangelegenheden. Er zijn talloze festivals en festiviteiten die u de gelegenheid bieden een klein geschenk te geven en ontvangen als teken van waardering. Populaire festivals zijn bijvoorbeeld het festival van Holi (het feest van kleuren), Diwali (het festival van lichten), Rakhi (de zomervakantie, wanneer broers geschenken geven aan hun zusters), Ganesh Chaturthi, Dussera en ook Moederdag, Vaderdag, en Valentijnsdag.

Het geven van geschenken is een gewoonte in India als teken van vriendschap of genegenheid, een manier om een relatie te beginnen of te verstevigen, en in sommige gevallen zelfs een manier om de overgang naar het volgende leven te bewerkstelligen! Als u de kans krijgt een cadeau te geven aan uw collega, is het zeer belangrijk een toepasselijke keuze te maken. Hoewel uw gastheer zich waarschijnlijk nooit zichtbaar geërgerd of beledigd zal tonen, is het raadzaam bepaalde soorten voorwerpen te vermijden, die uw relatie zouden kunnen aantasten.

Om te beginnen moet u zich realiseren dat Indiase mensen conservatief zijn en dat ze kostbare geschenken niet op prijs stellen. Vermijd het geven van kostbare geschenken, uitgezonderd aan zeer goede vrienden en familieleden, of bij bijzondere gelegenheden als bruiloften. Symboliek en spiritualisme zijn alom tegenwoordig en een gevoel van karma is bijna altijd aanwezig. Dit leidt tot een waardering voor wederkerigheid. Door het geven van een zeer kostbaar of bijzonder geschenk wekt u de verwachting dat de ontvanger u dezelfde gunst bewijst. Dit kan uw collega´s in verlegenheid brengen.

Elk soort sieraad wordt gezien als een zeer persoonlijk geschenk. Het is wel acceptabel dat vrouwen elkaar sieraden schenken, maar in de regel is het schenken van sieraden voorbehouden aan familieleden. Een geschenk dat representatief is voor uw cultuur wordt op prijs gesteld. Een ander gebruikelijk geschenk is een doos chocola of snoep. Bloemen zijn ook prachtig om te geven; houd er echter rekening mee dat verschillende soorten bloemen een verschillende betekenis hebben door het land. Het is raadzaam de bloemist te vragen over de betekenis, maar om op veilig te spelen kunt u rozen kopen.

U kunt het beste geen leren voorwerpen of alcohol schenken. De koe wordt als een heilig dier beschouwd in het Hindoeïsme, en het schenken van een leren voorwerp zou zeer beledigend kunnen zijn. De meeste Indiërs zijn vegetarisch en gebruiken geen alcohol. Maar als u weet dat uw gastheer drinkt, kan een goede fles Schotse of andere kwaliteitswhisky een uitstekend geschenk zijn.

Zorg dat u voor de cadeauverpakking felle kleuren gebruikt, bijvoorbeeld rood, geel, groen of blauw. Wit en zwart worden beschouwd als saai en ongunstig. Normaalgesproken worden geschenken niet uitgepakt in de aanwezigheid van de gever om eventuele verlegenheid te voorkomen. Als uw gastheer u een geschenk geeft en erop staat dat u het opent in zijn aanwezigheid, moet u uw waardering tonen.

Het uitwisselen van geschenken vindt dikwijls plaats tijdens het diner. Wanneer u bent uitgenodigd om te komen eten bij een Indiaas gezin, neem dan altijd een geschenk mee. Bloemen, chocola, of snoep behoren tot de favoriete geschenken in India. Het is raadzaam erachter te komen of uw gastheer kinderen heeft. Als dit het geval is zal een klein, niet al te duur speeltje of boek op prijs worden gesteld.

Ga aan de slag!

  • Bekijk een demonstratievideo.
  • Vraag een gratis proefversie aan voor 7 dagen . .
  • Zoek een kantoor van ons in uw buurt.

Start een videorondleiding

Take a video tour