Succesvolle zakelijke relaties opbouwen-China

China had een zeer interessante score op de schaal van Hofstede. Volgens de bevindingen scoorde China laag op Onzekerheidsvermijding en Machtsafstand maar hoog op Collectivisme en Masculiniteit. Dit betekent dat de cultuur openstaat voor innovatie en nieuwe ideeën, en zich verdraagzaam opstelt tegenover meerduidigheid en verandering.

De lage score op Machtsafstand geeft aan dat er weinig of geen sociale kloven zijn terwijl daarnaast grote nadruk wordt gelegd op doelgerichte, masculiene waarden als assertiviteit, concurrentievermogen en prestatie. Het is merkwaardig op te merken dat China ondanks deze scores een traditioneel land is, met een diep respect voor haar rijke geschiedenis. Het tijdsbegrip is circulair, hoewel men voor de korte termijn een lineaire filosofie toepast, gericht op het eindresultaat.

Deze unieke combinatie van waarden wordt toegeschreven aan de communistische politieke structuur. Van oudsher een collectivistisch volk, respecteren de Chinezen rang en hiërarchie en waarderen ze feminiene culturele kenmerken zoals de kwaliteit van het leven, familie, relaties, en plicht. Het Communisme benadrukt daarentegen het tegenovergestelde: Masculiene assertiviteit en innovatie, hoge verdraagzaamheid jegens onzekerheid, weinig tot geen sociale ongelijkheid, en een lineair, doelgericht tijdsbegrip.

Werken in dit deel van de wereld kan lastig zijn als u geen besef hebt van de drijfveren voor het gedrag van de mensen. China’s unieke mix van waarden leidt tot een gedragscode die afwijkt van die in de rest van Azië.

Symbolen herkennen en respecteren is belangrijk. Kleding wordt niet bepaald door status, maar is wel afhankelijk van de ambiance. Wees doorgaans behoudend in de keuze van uw kleding, en draag vooral donkere kostuums in de kleuren marineblauw, bruin, zwart en donkergrijs. Rood wordt gezien als een gelukskleur, en het is raadzaam een rode stropdas te dragen om uw gastheer te imponeren. Vermijd de kleur wit waar mogelijk, omdat het een symbool voor de dood is.

Chinezen zijn bijzonder formeel in interpersoonlijke communicatie, en ze gebruiken bij voorkeur officiële titels en volledige namen. Bij de begroeting is het gebruikelijk de handen te schudden en te knikken met het hoofd. Persoonlijke ruimte wordt op prijs gesteld en, behalve bij het handen schudden, behoort u uw Chinese collega´s niet aan te raken en moet u niet dicht bij hen staan.

Een interpersoonlijke relatie vestigen is niet noodzakelijk om te slagen, deels omdat Onzekerheidsvermijding laag gewaardeerd wordt. Dit maakt onderhandelen een ingewikkelde onderneming voor mensen die geen ervaring hebben met de Chinese cultuur. Uw lichaamstaal moet altijd te kennen geven dat u kalm en beheerst bent, en dat u de situatie onder controle hebt. Omdat tijd circulair is in deze cultuur, waarderen de Chinezen geduld als de grootste deugd. Blijf standvastig in de onderhandelingen, en benadruk uw vermogen om concessies te doen tot wederzijds voordeel. Een veelgebruikte strategie van de Chinese zakenman is zo veel mogelijk concessies uit te lokken in ruil voor een tegenprestatie. De afwezigheid van non-verbale signalen zal u aanvankelijk in verwarring kunnen brengen; men gebruikt deze zeer formele gespreksstijl om enige vorm van kwetsbaarheid te verhullen. Doe uw best de wederzijdse voordelen aan te geven in uw voorstel, en vergeet daarbij niet de nadelen voor u naar voren te brengen. Hiermee laat u zien welke concessies u bereid bent te doen en het zal u uiteindelijk helpen tot een beslissing te komen.

Ga aan de slag!

  • Bekijk een demonstratievideo.
  • Vraag een gratis proefversie aan voor 7 dagen . .
  • Zoek een kantoor van ons in uw buurt.

Start een videorondleiding

Take a video tour