Zakelijke relaties opbouwen en het geven van geschenken-Japan

In Japan is het gebruikelijk dat collega’s geschenken uitwisselen. Dit komt voort uit een traditie van wederkerigheid. Volgens Geert Hofstede, scoren Japanners zeer hoog op Machtsafstand en hechten zij enorm belang aan rang. Het geven van geschenken is een teken van waardering waarmee u uw erkenning laat blijken van de gastvrijheid of rang van een persoon. Geschenken kunnen worden aangeboden tijdens een vergadering, diner, lunch, en zelfs bij onderhandelingen. Aangezien dit een belangrijk onderdeel is van de Japanse cultuur, moet dit bekwaam worden aangepakt.

De Japanners zijn doorgaans conservatief en willen graag van te voren ervan op de hoogte zijn wanneer zij een geschenk gaan ontvangen. Om uw gastheer niet in verlegenheid te brengen, dient u hem nooit te verrassen met een geschenk, maar hem van te voren in te lichten dat hij iets gaat krijgen. Bied het geschenk tegen het eind van uw verblijf aan, in plaats van ergens halverwege. Anders kan het worden opgevat als een signaal dat u een wederkerig gebaar verwacht. Japanners zullen vaak hun best doen om het u naar de zin te maken; zorg er daarom voor dat u geen overdreven bewondering toont voor iets dat in het bezit is van een Japans persoon. Ze kunnen zich verplicht voelen om het aan u te geven.

Als u weet dat geschenken zullen worden uitgewisseld, wees dan goed erop voorbereid. Geweldige ideeën voor een geschenk zijn bijvoorbeeld een lap eersteklas biefstuk, kwaliteitsfruit of goede wijn, en bourbon of andere soorten whisky. Als u geschenken geeft aan verschillende personen, kies uw geschenken dan in overeenstemming met rang. Op deze manier geeft u duidelijk blijk van uw begrip en erkenning van de hiërarchie in de Japanse zakenwereld.

Hoge Onzekerheidsvermijding, betekent dat de Japanners van oudsher grote nadruk leggen op symboliek en ritueel. Het gaat niet om het geschenk zelf, maar om de manier waarop het wordt gegeven. Zorg ervoor dat u het geschenk altijd in cadeauverpakking aanbiedt; uw selectie van het inpakpapier is ook zeer belangrijk. Bescheiden, effen-kleuren zijn de beste keuze voor uw cadeaupapier. U dient de kleur wit te vermijden, aangezien het een symbool voor de dood is. U kunt rood gebruiken voor bijzondere gelegenheden als een verjaardag of bruiloft; maar over het algemeen dient u felle kleuren of felgekleurde strikken te voorkomen.

Bied uw geschenk aan met beide handen en gebruik ook uw beide handen bij het aannemen van een geschenk. Dit symboliseert uw waardering voor het voorwerp, en bovenal uw respect voor de persoon die het geeft. Normaalgesproken worden geschenken niet uitgepakt in de aanwezigheid van de gever. Dit is vooral om eventuele verlegenheid te voorkomen als het geschenk teleurstellend of te overdadig is. Als u een geschenk toch moet uitpakken in aanwezigheid van de gastheer, wees dan voorzichtig dat u het papier niet scheurt. Verwijder het papier behoedzaam, om uw respect te tonen aan de persoon die het heeft ingepakt. Het belangrijkste is om zowel dankbaar als respectvol en bescheiden te zijn. U moet uw gastheer niet omhelzen, aangezien publiek vertoon van genegenheid ongepast is. U mag wel een buiging maken als dankbetuiging.

Ga aan de slag!

  • Bekijk een demonstratievideo.
  • Vraag een gratis proefversie aan voor 7 dagen . .
  • Zoek een kantoor van ons in uw buurt.

Start een videorondleiding

Take a video tour