Succesvolle zakelijke relaties opbouwen-Italië

Italië is een uiterst divers land, opgedeeld in twintig afzonderlijke regio´s die elk hun eigen gewoonten, dialecten, en tradities hebben. Het is belangrijk dit goed te begrijpen als u wilt slagen in Italië.

Op de schaal van Hofstede scoorde Italië hoog op Individualisme, wat echter niet betekent dat het welzijn van het individu boven dat van de groep wordt geplaatst. Het is juist een soort individualisme dat is gefocust op de familie. Een zeer geïntegreerd netwerk van goede vrienden en familieleden is een van de belangrijkste kenmerken in Italië. In het bedrijfsleven is een persoonlijke relatie met uw collega´s net zo belangrijk als deze is in collectivistische landen omdat Italianen het liefst zakendoen met mensen die zij kennen en vertrouwen. Over het hele land zult u grote en kleine familiebedrijven vinden. Om een effectieve relatie met uw Italiaanse partners tot stand te brengen, moet u begrijpen dat familiekwesties altijd voorrang krijgen boven werk.

Italiaanse communicatie is voor een groot deel gevoels-georiënteerd. Er is weinig persoonlijke ruimte tijdens het gesprek, emoties krijgen de vrije hand, en u kunt veel handgebaren  en afwisselende intonatie verwachten. U kunt persoonlijke vragen verwachten tijdens de kennismaking met uw collega’s, over bijvoorbeeld uw familie, gezin, en plannen voor de toekomst. Het vestigen van een sterke relatie gebaseerd op vertrouwen is uiterst belangrijk, met als gevolg dat onderhandelingen veel tijd kosten. Vergaderingen verlopen meestal traag en nemen veel tijd in beslag. Zorg ervoor dat u rekening houdt met veel onderbrekingen. Als u enig gevoel van urgentie laat blijken kan dit worden opgevat als een teken van zwakte of ongeduld.

Hoewel het Italiaanse tijdsbegrip ontspannen is, dient u persoonlijke telefoongesprekken te vermijden tijdens zakelijke aangelegenheden. Als buitenlander wordt u verwacht punctueel te zijn; maar het is mogelijk dat uw gastheer niet op tijd arriveert. Doe uw best uw ongenoegen te verbergen als uw collega te laat komt. Jaag uw collega’s niet op; relaties kosten tijd, en het behartigen van uw zaken moet u ook de tijd geven.

Ga aan de slag!

  • Bekijk een demonstratievideo.
  • Vraag een gratis proefversie aan voor 7 dagen . .
  • Zoek een kantoor van ons in uw buurt.

Start een videorondleiding

Take a video tour