Zakelijke relaties en onderhandelen-Spanje

Spanje scoorde tamelijk laag op Masculiniteit volgens Hofstede. Dit betekent dat de genderkloof klein is. Het betekent bovendien dat familie en relaties belangrijk zijn voor een Spanjaard. Zakendoen kost tijd omdat er een echte relatie voor nodig is. Onderhandelingen duren daarom lang en zijn vaak vervelend. Schrik niet als verschillende mensen door elkaar spreken tijdens een vergadering, want dat is normaal. De deuren blijven meestal gesloten en verstoringen worden niet op prijs gesteld. Regels worden meer gezien als richtlijnen dan onwrikbare bepalingen. Spanjaarden lossen een probleem het liefst persoonlijk op en raadplegen de voorschriften alleen als laatste redmiddel. Omdat u bezig bent met het opbouwen van een persoonlijke band, moet u uw handelscontact bedachtzaam kiezen, want het is erg moeilijk later om te schakelen naar een ander.

Bij de begroeting dienen uw visitekaartjes bedrukt te zijn in het Engels en Spaans. Goede vrienden of oude collega´s begroeten elkaar meestal met een omhelzing of stevige handdruk, en vrouwen geven elkaar een kus op de wang. Zorg ervoor dat u iedereen die u treft begroet met een gepast Buenos días (“Goedendag”) of Buenas tardes (“Goedemiddag”). Om iemand correct aan te spreken, gebruikt u de voornaam  en achternaam met Señor of Señora in plaats van mijnheer of mevrouw.

In Spanje gaat men zeer ontspannen om met het begrip tijd. Het is niet zozeer de kwantiteit, als de kwaliteit van het leven die telt hier. Collega’s zijn vaak goede vrienden die elkaar persoonlijk ontmoeten voor de gezelligheid. Veel beslissingen worden genomen tijdens een maaltijd, en de meeste mensen houden siësta voor een ontspannen middag wanneer ze weer aan de slag gaan. Maak goed gebruik van deze gelegenheid om te eten, want het avondeten wordt pas laat in de avond opgediend, gewoonlijk na 21:00 uur. Men streeft ernaar om deadlines te halen waar mogelijk maar men gaat niet graag overhaast te werk om een deal te sluiten. Neem alle tijd; u zult er uitsluitend baat bij vinden.

Ga aan de slag!

  • Bekijk een demonstratievideo.
  • Vraag een gratis proefversie aan voor 7 dagen . .
  • Zoek een kantoor van ons in uw buurt.

Start een videorondleiding

Take a video tour