Zakelijke relaties en onderhandelen-China

Van alle culturele dimensies staat China het hoogst op de schaal van Langetermijngerichtheid, volgens Geert Hofstede. Tegelijkertijd staat het als een van de laagste genoteerd op de schaal van Individualisme; dit is hoogstwaarschijnlijk een gevolg van het communistisch bewind. Dit betekent dat het tijdsbegrip lineair is en dat doorzettingsvermogen en prestaties belangrijk worden geacht. Echter, een lage score op de schaal van Individualisme geeft aan dat de Chinezen collectieve doelstellingen waarderen boven persoonlijke prestaties. Dit zijn enkele punten waarmee u rekening kunt houden wanneer u zich voorbereidt op een zakendiner.

Chinezen praten gewoonlijk liever niet over zaken tijdens het eten. Dit is het moment voor relatievorming. U moet zich volledig concentreren op het tot stand brengen van een stevige connectie met uw gastheer en zorgen voor gespreksthema´s die hem of haar meer aan u doen gewendraken. De Chinese cultuur waardeert het om voldoende de tijd te nemen voor beslissingen zonder daarbij het eindresultaat uit het oog te verliezen. Bij het kiezen van gespreksthema´s, dient u niet overhaast alle mogelijke vragen te stellen die uw gastheer een onprettig gevoel zouden kunnen geven. Gebruik geen gebaren wanneer u aan het woord bent, want dat wekt verwarring bij uw gesprekspartner.

Een diner zal doorgaans bestaan uit een aantal gangen; het is derhalve een goed idee om ieder gerecht in kleine porties te proeven. U moet nooit uw bord leeg eten omdat u hiermee aangeeft dat u nog honger hebt en dat er niet genoeg eten is aangeboden. Zorg ervoor dat u uw handen niet in uw mond steekt en begin niet te eten voor uw gastheer is begonnen. Wanneer u eetstokjes gebruikt, let dan op dat u ze nooit rechtop in uw kom zet. Dit is een symbool dat meestal in verband wordt gebracht met de dood en wordt opgevat als een slecht voorteken. Vrouwen gebruiken geen drank bij officiële diners, maar van mannen wordt verwacht dat ze een borrel nemen om te ontspannen. Zorg dat u op tijd bent, netjes gekleed, en geheel voorbereid op het bouwen van een sterke en geslaagde zakelijke relatie.

Ga aan de slag!

  • Bekijk een demonstratievideo.
  • Vraag een gratis proefversie aan voor 7 dagen . .
  • Zoek een kantoor van ons in uw buurt.

Start een videorondleiding

Take a video tour