Zakelijke relaties en onderhandelen-Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een zeer divers land met een problematische historie en een verscheidenheid aan nationaliteiten. Het bevat een grote verzameling culturen, elk met zijn eigen tradities en gewoonten. Er zijn meer dan elf officiële talen, waaronder het Afrikaans, Ndebele, Pedi, Shangaan, Sotho, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa, en Zulu. Maar Engels is de handelstaal.

Zuid-Afrikanen zijn over het algemeen westers qua cultuur en levensopvatting. Het scoort tamelijk masculien op de schaal van Hofstede. Zuid-Afrikanen waarderen persoonlijke prestaties en concurrentievermogen; ze zijn doelgericht en individualistisch en zien tijd als een lineair begrip. Qua dominante communicatiestijl zijn ze nauw verwant met de Verenigde Staten. In onderhandelingen zijn Zuid-Afrikanen direct en ze zeggen wat ze willen zeggen. Lichaamstaal is een nuttig hulpmiddel bij onderlinge interactie, maar non-verbale signalen zijn over het algemeen niet belangrijk in een gesprek.

Er zijn geen ingewikkelde rituelen of procedures voor het ontmoeten en begroeten. Het handen schudden is de meest gangbare manier om iemand te begroeten. Visitekaartjes worden gewoonlijk uitgewisseld bij de eerste ontmoeting. Er is geen formeel ritueel voor de uitwisseling, maar het is wel een goed idee om uw kaartje zowel in het Engels als Afrikaans bedrukt te hebben.

Zuid-Afrikanen zijn transactioneel en hebben geen persoonlijke band met iemand nodig om een beslissing te kunnen nemen. U dient zich te realiseren dat zakelijke relaties beperkt moeten blijven tot zakelijke aangelegenheden. Loyaliteit en vertrouwen zijn gebaseerd op feiten en cijfers. Presenteer uzelf op een duidelijke, directe manier. Informatie wordt beoordeeld op basis van logica en relevantie.

Het is gebruikelijk dat vergaderingen plaatsvinden tijdens het diner of de lunch, met eten van goed kwaliteit. Een barbecue met gebraden vlees is een typische maaltijd. U kunt zich kleden naar de aard van de gelegenheid, maar beperk uw kledingselectie tot zakelijk formeel. Kostuums van tropische wol zijn perfect voor de wintermaanden, terwijl een hoge kwaliteit katoenen kostuum of colbert u koel en droog zal houden in de zomer. Het dragen van Zuid-Afrikaanse, niet-westerse etnische kleding dient u te vermijden, omdat dit alleen gepast is voor mensen van de betreffende etnische groep.

Het geven van geschenken is niet gepast tussen collega´s onderling en kan verkeerd worden opgevat als omkoperij. Als u een geschenk ontvangt, gebruik dan beide handen om het aan te nemen.

Ga aan de slag!

  • Bekijk een demonstratievideo.
  • Vraag een gratis proefversie aan voor 7 dagen . .
  • Zoek een kantoor van ons in uw buurt.

Start een videorondleiding

Take a video tour