Zakendoen en tafelmanieren-Japan

Zoals in de meeste culturen het geval is, kan een maaltijd het opbouwen van een relatie in Japan echt bevorderen. Wanneer u bent uitgenodigd voor een diner in Japan, is het raadzaam enkele Japanse uitdrukkingen te leren om uw respect te tonen aan uw gastheer. Belangrijke uitdrukkingen zijn itadakimasu bij het begin en goschisousama deshita aan het eind van een maaltijd. Bij het uitbrengen van een toost is kampai het correcte woord om te gebruiken en tijdens het drinken blijft het glas altijd bijgevuld. Het drinken van een borrel wordt gezien als een manier om de stress te verlichten die het zakendoen met zich meebrengt en het vormt een belangrijk onderdeel van het netwerken. U mag nooit zelf uw glas inschenken; dit genoegen is exclusief voorbehouden aan uw gastheer.

Bij het eten dient u uw noedels hoorbaar op te slurpen. Hiermee laat u weten dat u geniet van het eten. Maak gerust van de gelegenheid gebruik uw gastheer beter te leren kennen. Communicatie is zeer onemotioneel, maar heel direct. U kunt vragen verwachten over de omvang van uw huis of de hoogte van uw jaarlijks inkomen. Japanners streven naar het maximaliseren van zakelijke effectiviteit en zijn altijd op zoek naar onderwerpen die hen helpen een beter inzicht te krijgen in een situatie of persoon. Anders dan in China, is etenstijd een acceptabele gelegenheid voor een zakelijke discussie. Hoewel Japanners direct zijn, hebben ze geen probleem met momenten van stilte en ze gebruiken het vaak bewust in een gesprek. U moet deze signalen leren interpreteren en ze niet verkeerd opvatten als een teken van onzekerheid.

Diners vinden gewoonlijk plaats na de werkdag in café´s, restaurants, of “hostess bars.” Laatstgenoemde zijn exclusief bestemd voor mannelijke zakenlieden, en vrouwen worden niet geacht daarbij aanwezig te zijn. Als u wordt uitgenodigd uit te gaan, dient u uw gastheer te laten betalen. Wederkerigheid van dit gebaar wordt wel verwacht. Als u uw gastheer uitnodigt, kies dan een restaurant in westerse stijl en sta erop dat u betaalt voor de maaltijd. U moet uw geld echter niet openlijk laten zien. Gebruik zo nodig een envelop.

Ga aan de slag!

  • Bekijk een demonstratievideo.
  • Vraag een gratis proefversie aan voor 7 dagen . .
  • Zoek een kantoor van ons in uw buurt.

Start een videorondleiding

Take a video tour