Afspraken maken en het tijdsbegrip – het Midden-Oosten

Wanneer u zakendoet in het Midden-Oosten, zal u waarschijnlijk als eerste de afwijkende tijdshorizon opvallen, en het belang van het verleden en het heden. Volgens Geert Hofstede, scoorden Midden-Oosterse landen over het algemeen laag op de schaal van Langetermijngerichtheid. Dit betekent dat tijd wordt beleefd als een circulair begrip. Men leeft in de overtuiging dat gebeurtenissen zich herhalen, net zoals de aarde om de zon draait, en vandaar dat men geen bijzonder aandacht wijdt aan individuele situaties. Als iets vandaag niet gedaan kan worden, dan kan het morgen wel.

Om een afspraak effectief in te plannen, moet u ervoor zorgen dat u deze verschillende keren bevestigt. Als buitenlander wordt u verwacht punctueel te zijn, maar wees niet verrast als uw zakenpartner te laat komt. Elke ontmoeting wordt aangegrepen als een gelegenheid voor relatievorming en zal doorgaans langer duren dan verwacht. Zorg dat u langere lunchtijden inplant, met onderbrekingen van 15-20 minuten. De Islam is het overheersende geloof in de meeste landen van het Midden-Oosten, en vandaar dat er vaste tijden zijn ingepland voor het dagelijks gebed. U kunt de lokale krant raadplegen voor de gebedstijden en uw planning daarop aanpassen.

Ga niet overhaast te werk bij de onderhandelingen; neem de tijd voor een goed gesprek. Om overeenstemming te bereiken, moet u een gevestigde relatie hebben. Het kan nooit kwaad om een aantal vervolgafspraken te maken. Dit kan bijdragen tot een beter begrip van de cultuur en kan u helpen een goede band met uw zakenpartner tot stand te brengen.

Ga aan de slag!

  • Bekijk een demonstratievideo.
  • Vraag een gratis proefversie aan voor 7 dagen . .
  • Zoek een kantoor van ons in uw buurt.

Start een videorondleiding

Take a video tour