Succesvol ontmoeten en begroeten—Latijns-Amerika

Hofstede stelde vast dat Latijns-Amerikaanse landen betrekkelijk hoog scoren op Machtsafstand. Dit houdt verband met de tamelijk grote kloof tussen de seksen en hun rol in de maatschappij. In culturen die hoog scoren op deze schaal, nemen vrouwen de meer traditionele huiselijke verantwoordelijkheden op zich, terwijl van de mannen wordt verwacht dat zij de rol vervullen van “de werkende man die de kost verdient.” Deze opvattingen zijn steeds meer aan het veranderen in heel Latijns-Amerika, en ze kunnen enorm uiteenlopen tussen landelijke en stedelijke gebieden alsook per land. Niettemin blijven deze sekse-afhankelijke waarden sterk in het culturele weefsel van de regio.

Van een vrouw wordt verwacht dat ze bij een ontmoeting als eerste haar hand uitsteekt naar de man. Een man moet dit beantwoorden met een goede stevige handdruk. Uit respect initiëren mannen nooit een begroeting met een vrouw die ze niet kennen in een zakelijk verband. De standaard begroeting tussen twee vrouwen bestaat uit een kus op elke wang. De correcte manier om dit te doen is altijd te beginnen aan de linkerkant en vervolgens de wangen licht aan te raken. Zodra een relatie tot stand is gekomen, zijn de Latijns-Amerikanen bijzonder warm en hartelijk, en zullen ze hun vrienden en collega’s regelmatig omhelzen en kussen.

Een grote Machtsafstand verklaart ook het belang van status en de aanzienlijke kloof tussen de sociale klassen. Bij een eerste ontmoeting en begroeting dient u aanspreektitels te gebruiken. Gebruik de titel, voornaam, en achternaam om iemand correct aan te spreken. De meeste collega’s zijn vrienden, en tutoyeren elkaar; maar totdat u een persoonlijke band hebt ontwikkeld is het beter formeel te blijven.

Latijns-Amerikanen hebben een ontspannen communicatiestijl en bij voorkeur brengen ze het zakelijke geleidelijk ter sprake in een gezellig gesprek tijdens het eten. Tijdens een gesprek moet u niet beginnen over zaken voordat uw gastheer dit doet. Alle zakelijke onderhandelingen beginnen bijna altijd met een informeel praatje. Familiekwesties bespreken en daarover advies vragen op de werkplek is volledig normaal. Geschikte gespreksonderwerpen zijn sport, kunst, geschiedenis, en het gezin. Vermijd onderwerpen als politiek, armoede, geloof, of naburige landen.

Er zijn geen strikte tijdslimieten, en een deadline wordt gebruikt als richtlijn. Men hecht meer waarde aan de kwaliteit van de onderlinge communicatie dan de kwantiteit. Hoewel Latijns-Amerikaanse landen volgens Hofstede doelgericht en masculien zijn, is het tijdsbegrip toch niet lineair maar circulair. Verwacht niet dat uw gastheer op tijd komt; zorg er echter voor dat u, als buitenlander, wel punctueel bent.

Vanwege de statushiërarchie zijn de meeste organisaties buitengewoon bureaucratisch. De combinatie van dit gegeven en de behoefte een persoonlijke band te ontwikkelen, resulteert doorgaans in een zeer langdurig onderhandelingsproces. Probeer zo flexibel mogelijk om te gaan met de tijd die u besteedt aan vergaderingen en evenementen, want dit is van kritiek belang voor intercultureel zakelijk succes.

Ga aan de slag!

  • Bekijk een demonstratievideo.
  • Vraag een gratis proefversie aan voor 7 dagen . .
  • Zoek een kantoor van ons in uw buurt.

Start een videorondleiding

Take a video tour